Forrás: Pixabay
Hogyan készítsünk sima krémes mogyoróvajat?
A konyhából áradó frissen sült mogyoró illata az egyik legegyszerűbb öröm a kulináris világomban. Számtalan órát töltöttem ennek a házilag elkészített receptnek a gyakorlásával és tökéletesítésével, ami mindig megérte, hiszen a végeredmény egy gazdag, egészséges és rendkívül krémes mogyoróvaj. A kereskedelmi márkákban található felesleges adalékanyagok és cukrok nélkül ez a házi mogyoróvaj egészségesebb és ugyanolyan finom alternatíva.
Hozzávalók
- 2 csészék Sótlan, héjas földimogyoró
- 11⁄2 EL Mogyoróolaj (vagy bármilyen enyhe ízesítésű olaj, például repce)
- Egy csipet só, ízlés szerint opcionális
- 11⁄2 EL Méz vagy juharszirup, opcionális
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra. A mogyorót egyenletesen terítsük szét egy tepsiben. Ha egy rétegben tartjuk őket, akkor egyenletesebben sülnek.
Az előmelegített sütőben kb. 10 percig pirítsuk a földimogyorót, vagy amíg aranybarna és aromás lesz. Fontos, hogy eközben folyamatosan figyeljünk rájuk, mert minden sütő egyedi, és gyorsan megéghetnek.
Miután jól megpirultak, hagyjuk őket egy kicsit kihűlni. A mogyorónak melegnek kell lennie, nem forrónak. Ez azért fontos, mert a túl nagy hő hatására az olaj túl gyorsan szétválhat a keverési folyamat során, ami befolyásolja a vaj simaságát.
Most térjünk át a keverési fázisra. Ha darabos mogyoróvajat szeretnénk, akkor kb. 1/4 csésze mogyorót tartalékoljunk. A többit tegyük át egy erős turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe. Feldolgozzuk 1 percig, majd kaparjuk le a tál oldalát.
Folytassa a feldolgozást, miközben lassan hozzáadja az olajat. Kezdjük 1 evőkanállal, majd ha szükséges, adjunk hozzá többet. A mogyoró a morzsától a száraz golyócskán át a krémes mogyoróvaj állagúvá válik. Adjon hozzá egy csipet sót és édesítőszert, ha kívánja. Itt a személyes ízlésed csilloghat! A krémességet, a sótartalmat és az édességet tetszés szerint állíthatod be. Ha ropogós változatot szeretne, itt az ideje, hogy beledarálja a félretett mogyorót.
A házi készítésű mogyoróvajat tegye át egy légmentesen záródó üvegbe, szobahőmérsékleten két hétig friss marad. De őszintén szólva, az enyém sosem tartott ki ennyi ideig, mivel úgy tűnik, utat talál a turmixokba, a pirítós tetejére, és leggyakrabban egyenesen a számba kanalanként!