HIRDETŐ

Forrás: Pixabay

Hogyan készítsünk sima krémes mogyoróvajat?

A konyhából áradó frissen sült mogyoró illata az egyik legegyszerűbb öröm a kulináris világomban. Számtalan órát töltöttem ennek a házilag elkészített receptnek a gyakorlásával és tökéletesítésével, ami mindig megérte, hiszen a végeredmény egy gazdag, egészséges és rendkívül krémes mogyoróvaj. A kereskedelmi márkákban található felesleges adalékanyagok és cukrok nélkül ez a házi mogyoróvaj egészségesebb és ugyanolyan finom alternatíva.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
1
  • 2 csészék Sótlan, héjas földimogyoró Hozzáadott
  • 112 EL Mogyoróolaj (vagy bármilyen enyhe ízesítésű olaj, például repce) Hozzáadott
  • Egy csipet só, ízlés szerint opcionális Hozzáadott
  • 112 EL Méz vagy juharszirup, opcionális Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

25 perc.
1. Lépés

Kezdjük azzal, hogy előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra. A mogyorót egyenletesen terítsük szét egy tepsiben. Ha egy rétegben tartjuk őket, akkor egyenletesebben sülnek.

2. Lépés

Az előmelegített sütőben kb. 10 percig pirítsuk a földimogyorót, vagy amíg aranybarna és aromás lesz. Fontos, hogy eközben folyamatosan figyeljünk rájuk, mert minden sütő egyedi, és gyorsan megéghetnek.

3. Lépés

Miután jól megpirultak, hagyjuk őket egy kicsit kihűlni. A mogyorónak melegnek kell lennie, nem forrónak. Ez azért fontos, mert a túl nagy hő hatására az olaj túl gyorsan szétválhat a keverési folyamat során, ami befolyásolja a vaj simaságát.

4. Lépés

Most térjünk át a keverési fázisra. Ha darabos mogyoróvajat szeretnénk, akkor kb. 1/4 csésze mogyorót tartalékoljunk. A többit tegyük át egy erős turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe. Feldolgozzuk 1 percig, majd kaparjuk le a tál oldalát.

5. Lépés

Folytassa a feldolgozást, miközben lassan hozzáadja az olajat. Kezdjük 1 evőkanállal, majd ha szükséges, adjunk hozzá többet. A mogyoró a morzsától a száraz golyócskán át a krémes mogyoróvaj állagúvá válik. Adjon hozzá egy csipet sót és édesítőszert, ha kívánja. Itt a személyes ízlésed csilloghat! A krémességet, a sótartalmat és az édességet tetszés szerint állíthatod be. Ha ropogós változatot szeretne, itt az ideje, hogy beledarálja a félretett mogyorót.

6. Lépés

A házi készítésű mogyoróvajat tegye át egy légmentesen záródó üvegbe, szobahőmérsékleten két hétig friss marad. De őszintén szólva, az enyém sosem tartott ki ennyi ideig, mivel úgy tűnik, utat talál a turmixokba, a pirítós tetejére, és leggyakrabban egyenesen a számba kanalanként!

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák

Mascarpone

141 receptek

Olcsó ételek

503 receptek

Karfiol

66 receptek

Brokkoli

71 receptek

Húsételek

1231 receptek

Borsó

142 receptek

Késői reggeli

311 receptek

Ebéd

2588 receptek