Húsos empanada
Az empanada az egyik legismertebb latin-amerikai étel, amit sokféle töltelékkel lehet elkészíteni. Egyfajta tésztatáska, amit kézzel formáznak és sütnek. Ez a recept egy húsos tölteléket kínál, ami szaftos és egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 125 g vaj (felkockázva)
- 2 tojás
- 1⁄2 Csésze víz
- só ízlés szerint
Töltelék:
- 500 g darált marhahús
- 1 kisebb hagyma (apróra vágva)
- 1⁄2 Csésze zöldborsó
- 1⁄2 Csésze sárgarépa (apróra vágva)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál őrölt paprika
- 1⁄2 teáskanál őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
Eljárás
Először elkészítjük a tésztát. A lisztbe belekeverjük a vajat és kezünkkel morzsoljuk össze. Hozzáadjuk a tojásokat, a vizet és sót, majd jól összegyúrjuk.
Ha a tészta összeállt, konyharuhával letakarjuk és félretesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben felhevítjük az olivaolajat és üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a darált húst és állandó keverés mellett addig sütjük, amíg a hús átsül és kicsit megpirul.
Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, a paprikát és a köményt, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Puhára főzzük, majd levesszük a tűzről és belekeverjük az apróra vágott petrezselymet.
A tésztát óvatosan kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra. Kiszaggatjuk a tésztát egy kerek formával (pl. evőkanál), majd a közepére egy kanálnyi tölteléket teszünk.
A tészta két széle felé hajtjuk és szorosan összenyomjuk, majd villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük, amíg aranybarnára sül.