IKEA Húsgolyók
Ez a recept az IKEA híres húsgolyóinak az otthoni változatát mutatja be, a legfinomabb svéd hagyományok szerint. Kiváló választás ebédre vagy vacsorára a családdal, és természetesen elkészíthető az IKEA világhírű áfonyás mártással.
Hozzávalók
Húsgolyók
- 500 g darált marhahús
- 250 g darált sertéshús
- 1 ks hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g pankó morzsa
- 1 tojás
- 100 ml tej
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
Mártás
- 40 g vaj
- 40 g liszt
- 500 ml marhahúsleves
- 150 ml Tejszín
- 2 teáskanál szójaszósz
- 2 teáskanál Dijoni mustár
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy nagy tepsit, amiben süthetjük a húsgolyókat.
Egy nagy tálban keverjük össze a darált húsokat, apróra vágott hagymát, fokhagymát, tojást, zsemlemorzsát és szóját. Folyamatosan öntsük hozzá a tejet, míg el nem fogy. Keverjük hozzá a sót és borsot.
Formázzunk kis húsgolyókat a húsból és helyezzük őket a tepsire. Süssük őket a sütőben 15-20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
Közben készítsük el a mártást. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, majd keverjük hozzá a lisztet. Folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a húslevest, majd a tejszínt. Végül keverjük hozzá a mustárt és szóját. Főzzük addig, míg be nem sűrűsödik.
Tálaljuk a húsgolyókat a mártással, friss krumplipürével és bogyós gyümölcsökkel az igazi Ikea élményért!