Forrás: Pixabay: pgdouglas
Isteni magyar Burgonyakrémleves
A burgonyakrémleves nagyszerű vagy akár önálló ételként is megállja a helyét. A végeredmény egy krémes, ízletes leves, ami a magyar konyha egyik kiemelkedő fogása. A recepthez adott tanácsokkal biztosan könnyedén elkészíthető.
Hozzávalók
- 5 Közepes méretű burgonya
- 2 Közepes méretű sárgarépa
- 1 nagyobb fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 11⁄2 l húsleves alap (vegetáriánusoknak zöldség alap)
- só és bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
- friss petrezselyem a díszítéshez
- Kis méretű sajt a tetejére (opcionális)
Eljárás
Elsőként is meg kell hámozni és felaprítani a burgonyákat és a sárgarépát. Próbáljunk meg minél egyenletesebb kisebb kockákat vágni belőlük, így egyenletesen és gyorsabban fognak megfőni.
Finoman aprítsuk fel a hagymát és fokhagymákat. Az apró darabok nemcsak a textúrát, de az ízt is javítják.
A vajon dinszteljük meg a hagymát és a fokhagymát. Hagyjuk, hogy a hagyma üveges, de még nem barna legyen, ez adja meg a leves alapjának az ízét.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és sárgarépát. Keverjük át őket a hagymával és fokhagymával, majd öntsük hozzá a húslevest.
Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és egy csipetnyi szerecsendióval. A szerecsendió különleges aromát visz a levesbe, de vigyázzunk, mert erős íze van, ne tegyünk bele túl sokat.
Fedjük le és főzzük körülbelül 30-35 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
Amikor a zöldségek megpuhultak, használjunk botmixert, hogy krémes levest készítsünk belőle. Vigyázzunk, hogy a levest teljesen kihűtsük, mielőtt botmixert használunk, mert forró leves könnyen fröccsenhet.
A levest tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva, és ha szeretnénk, adjunk hozzá egy kis sajtkockát. A sajt lágy, krémes ízt ad a levesnek és szépen olvad a forró levesben.