:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/IrDt7zaJDTBfmjUAw490/2be848325992b015b53cd2e8d92aca.jpeg)
Forrás: Pixabay: Einladung_zum_Essen
Káposztás csülök
A kedvenc családi receptünk ez a káposztás csülök. Édesanyámtól tanultam a fortélyait, aki a nagymamámtól vette át az ügyes technikákat, hogy minden alkalommal tökéletesen sikerüljön. A titok a húshoz való káposzta mennyiségének és a tűzről való időzítésének finom beállításában rejlik. Szilveszterek, családi összejövetelek elmaradhatatlan fogása.
Hozzávalók
- 4 ks közepes csülök
- 2 nagy fej káposzta
- 2 Fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors majoránna ízlés szerint
- 1 l víz
Eljárás
A csülköt alaposan megmossuk és letörölgetjük. Fontos, hogy megfelelően tisztítsuk meg a csülök bőrét, mert ebből lesz a ropogósra sütött része.
Egy nagy fazékba helyezzük a csülöket, ráöntjük a vizet és hozzáadjuk a fűszereket - sót, borsot, majoránnát - ízlés szerint. Te is ízlés szerint variálhatod a fűszereket, de az én családomban a majoránna a nyerő.
Közepes lángon főzzük a húst körülbelül 40 percig.
Közben a káposztát vékony csíkokra vágjuk és a hagymákat apróra daraboljuk. A káposzta nagyságát igazíthatod a te ízlésed szerint, de az én családomban a vékony csíkokat kedvelik.
Kevés zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a káposztát és addig pároljuk, míg a káposzta megpuhul és összeesik. Itt javasolnám figyelemmel kísérni a káposzta főzését, hogy a végeredmény ne legyen túl puhára főtt, hiszen a káposzta ropogósságának is meg kell maradnia.
Amikor a csülök megfőtt, a fazékból kivesszük és a káposztás alapra helyezzük. Szükség szerint még fűszerezzük.
200 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig, míg a csülök szépen megpirul.
Tálalás előtt pár percig hagyjuk pihenni, hogy könnyebb legyen felszolgálni.