Forrás: facebook:ízkirály
Káposztás tészta
A káposztás tészta egyike a leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető, de közben annyira ízletes és laktató, hogy senki nem fog éhesen felállni az asztaltól. Az évek során összegyűjtött trükköket és tanácsokat most megosztom veletek, hogy ti is könnyedén elkészíthessétek ezt a klasszikus ételt.
Hozzávalók
- 500 g száraz csiga vagy más tésztafajta
- 1 Közepes fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 kisebb fej savanyú káposzta
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál köménymag
- 1 evőkanál cukor
Eljárás
Egy nagy, öntöttvas lábosban forralj fel vizet a tésztához. Ne feledjük, a sózott víz jobban kiemeli a tészta ízét, így bátran sózd meg a vizet.
Amikor a víz forr, add hozzá a tésztát és főzd meg \al dente\ állagúra, ami azt jelenti, hogy még roppanós marad a közepén.
Egy serpenyőben hevíts fel olajat, és pirítsd meg a felkockázott hagymát. Kiemelném, hogy a finom, sült hagymaíz elengedhetetlen ebben az ételben, ne hagyd ki!
Amikor a hagyma aranybarnára pirult, add hozzá a káposztát, cukrot és a köménymagot. A kömény nélkül egy kicsit sablonos lesz az étel, próbáld ki, milyen csak ezt a kis pluszt adva az ételhez!
Sózd, borsozd az ételt ízlés szerint, majd párold a káposztát, míg megpuhul. Ügyelj arra, hogy ne essen szét, csak éppen puhává váljon.
Amikor a tészta és a káposzta is elkészült, öntsd le a tésztáról a vizet, és keverd össze a káposztával a lábasban.
Néhány percig még pirítsd közepes lángon az egészet, hogy összeérjenek az ízek. Ezt a lépést semmiképp se hagyd ki, hiszen itt kapja meg az étel a végleges állagát és ízvilágát.
Tálald melegen, és élvezd az ízek harmoniáját! Jó étvágyat!