HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: Peggychoucair

Karácsonyi gyümölcskenyér

Ez a gazdag és ízletes karácsonyi gyümölcskenyér a tökéletes ajándék lehet szeretteink számára, vagy akár a karácsonyi asztal díszítéséül is szolgálhat. Tele van szárított gyümölcsökkel és dióval, továbbá a mézes fűszerezése miatt igazán karácsonyi hangulatot kölcsönöz.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
10

Tészta

  • 500 g liszt Hozzáadott
  • 100 g cukor Hozzáadott
  • 1 Csomag szárított élesztő Hozzáadott
  • 250 ml tej Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott
  • 2 ks tojás Hozzáadott

Töltelék

  • 200 g aszalt gyümölcs (pl. mazsola, sárgabarack, datolya, füge) Hozzáadott
  • 200 g dió Hozzáadott
  • 1 teáskanál Fahéj Hozzáadott
  • 1 teáskanál Szegfűszeg Hozzáadott
  • 50 g méz Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

180 perc.
1. Lépés

Előkészíte a tésztát: A lisztet egy nagy tálba szitálja, közepén mélyedést képezve. A cukrot és az élesztőt beleönti a mélyedésbe. A tejet felmelegíti, majd ráönti az élesztőre és a cukorra. 15-20 percen keresztül hagyja kelni.

2. Lépés

A tojásokat felveri, a sóval együtt hozzáadja a tésztához, majd jól összedolgozza, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ezt követően letakarja, és meleg helyen hagyja még 30 percig kelni.

3. Lépés

Közben elkészíti a tölteléket: Az aszalt gyümölcsöket apró darabokra vágja, a diót megdarálja. A gyümölcsöket és a diót egy tálban összekeveri a fűszerekkel és a mézzel.

4. Lépés

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítja, kinyújtja, majd a gyümölcs-diós tölteléket egyenletesen elosztja rajta. A tésztát óvatosan feltekeri, és a tekercset sütőpapírral bélelt formába helyezi.

5. Lépés

180°C-ra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsüti. Ujjal könnyedén kopogtva ellenőrzi, hogy a gyümölcskenyér kész-e: ha üres hangot ad, kivehető a sütőből.

6. Lépés

Hagyja kihűlni, majd vékonyan szeletelve tálalja.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új