Forrás: Pixabay: Peggychoucair
Karácsonyi gyümölcskenyér
Ez a gazdag és ízletes karácsonyi gyümölcskenyér a tökéletes ajándék lehet szeretteink számára, vagy akár a karácsonyi asztal díszítéséül is szolgálhat. Tele van szárított gyümölcsökkel és dióval, továbbá a mézes fűszerezése miatt igazán karácsonyi hangulatot kölcsönöz.
Hozzávalók
Tészta
- 500 g liszt
- 100 g cukor
- 1 Csomag szárított élesztő
- 250 ml tej
- 1 csipet só
- 2 ks tojás
Töltelék
- 200 g aszalt gyümölcs (pl. mazsola, sárgabarack, datolya, füge)
- 200 g dió
- 1 teáskanál Fahéj
- 1 teáskanál Szegfűszeg
- 50 g méz
Eljárás
Előkészíte a tésztát: A lisztet egy nagy tálba szitálja, közepén mélyedést képezve. A cukrot és az élesztőt beleönti a mélyedésbe. A tejet felmelegíti, majd ráönti az élesztőre és a cukorra. 15-20 percen keresztül hagyja kelni.
A tojásokat felveri, a sóval együtt hozzáadja a tésztához, majd jól összedolgozza, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ezt követően letakarja, és meleg helyen hagyja még 30 percig kelni.
Közben elkészíti a tölteléket: Az aszalt gyümölcsöket apró darabokra vágja, a diót megdarálja. A gyümölcsöket és a diót egy tálban összekeveri a fűszerekkel és a mézzel.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítja, kinyújtja, majd a gyümölcs-diós tölteléket egyenletesen elosztja rajta. A tésztát óvatosan feltekeri, és a tekercset sütőpapírral bélelt formába helyezi.
180°C-ra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsüti. Ujjal könnyedén kopogtva ellenőrzi, hogy a gyümölcskenyér kész-e: ha üres hangot ad, kivehető a sütőből.
Hagyja kihűlni, majd vékonyan szeletelve tálalja.