Forrás: canva
Karácsonyi mézeskalács
Fogadjátok szeretettel ezt a bevált karácsonyi mézeskalács receptet, amit éveken át használunk a családban. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szereti a mézes ízeket és a karácsonyi hangulatot.
Hozzávalók
- 500 Gram önserkentő liszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 175 Gram vaj
- 175 Gram barna cukor
- 300 Gram Méz
- 1 nagy tojás
- 1 narancs reszelt héja
Eljárás
Először keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szegfűszeget és a gyömbért egy nagy tálban. Érdemes az összes száraz hozzávalót szitán átszűrni, így biztosítva, hogy nincsenek csomók.
Ezután olvasszuk meg a vajat, a cukrot és a mézet lassú tűzön egy lábasban. Adjuk hozzá a tojást és a narancshéjat. Figyeljünk arra, hogy a vaj ne legyen túl forró, mielőtt hozzáadjuk a tojást, nehogy a tojás megfőjön.
Az előző keveréket adagoljuk a száraz hozzávalókhoz, és alaposan dolgozzuk össze. Lesz egy nagyon ragadós tészta. Keverjük addig, amíg minden hozzávaló teljesen el nem vegyül.
Pihentessük a tésztát legalább 2 órán keresztül, vagy lehetőség szerint egész éjszakán át a hűtőben. Ez a pihenési idő segít a mézeskalácsnak abban, hogy igazán ízletes és szilárd legyen.
Az előmelegített sütőben, 180 Celsius-fokon, 10-15 perc alatt süssük meg a mézeskalácsokat. Figyeljünk arra, hogy ne égjenek meg. Érdemes időnként ellenőrizni a sütőben.
A mézeskalácsot hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben, mielőtt eltávolítanánk onnan. Ez segít abban, hogy a mézeskalács megszilárduljon és ne törjön szét.
A karácsonyi mézeskalács elkészítése során gondoskodjunk arról, hogy mindig tartsunk be bizonyos időközöket. Ha túl hosszú ideig sütjük, akkor a mézeskalács kemény és száraz lesz. Ha túl kevés ideig sütjük, akkor pedig túl puha marad és könnyen széttörhet. Mint minden süteménynél, itt is az időzítés a kulcs. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a karácsony varázslatos ízeit a saját otthonodban!