Forrás: Pixabay: 1643606
Kávélikőr házilag
Ha igazán gazdag ízre vágysz, próbáld meg dupla adag kávéval elkészíteni. Az elkészítése során fellépő gőzök mindenképpen gondoskodjanak arról, hogy a konyhában jól szellőztess!
Hozzávalók
- 1 l vodka
- 500 g cukor
- 30 g instant kávé
- 1 vanília rúd
Eljárás
Egy közepes méretű fazekat tegyünk a tűzhelyre. Fontos, hogy ne használjunk túl kis fazekat, mert a kevergetés során könnyen kilöttyenhet a likőr. Az én tapasztalatom az, hogy a legjobb egy közepes nagyságú rozsdamentes acélból készült fazekat használni.
A fazékban keverjük össze a cukrot és az instant kávét. Az instant kávéból minél magasabb minőségű terméket használjunk, hiszen ez határozza meg a kész likőr Ízét.
Adjunk hozzá kb. 200 ml vizet és forraljuk a tűzhelyen, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ezzel az előkészítő lépéssel biztosítjuk, hogy a cukor teljesen feloldódjon a vodka-ban és egyenletesen eloszolva ízesítse azt.
Vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni. Fontos, hogy ne adjuk hozzá a vodka-t forró állapotban, mert az alkohol egy része elpárologhat.
Amikor a kávécukor keverék már langyos, adjuk hozzá a vodka-t és a vanília rudat. Javaslom, hogy a vanília rúd belsejét kapard ki, és azt keverd hozzá a likőrhöz. Így még intenzívebb lesz a vanília íz.
Töltsük az így elkészült likőrt üvegbe és hagyjuk állni minimum 2 hétig, de akár 1 hónapig is. Ekkor fog igazán összeérni az íz.