Kelt tészták
Egy valóságos tészta mániásként mindig is szívesen kísérleteztem a különböző, néha igen merész, ízkombinációkkal. A kelt tészta iránti kedvencem azonban mindig is a hagyományos magyar kelt tészta volt. A ropogós és aranysárga tészta olyan hangulatot áraszt, ami egyszerre kellemes, és örömteli hangulatot hoz.
Hozzávalók
- 500 g búzaliszt
- 31⁄2 dl langyos tej
- 2 tojás
- 50 g élesztő
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 100 g olvasztott vaj
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy egy tálba beleöntjük a búzalisztet, majd középre mélyedést csinálunk. Ezt követően beletesszük a sót és a cukrot. Egy óvatos kevergetés után lassan hozzáadjuk a langyos tejet is.
Most jön az élesztő. Fontos, hogy az élesztőt előbb futtassuk fel egy kis langyos, cukros tejben, így biztosak lehetünk benne, hogy megfelelően emelkedni fog a tésztánk. Az élesztőt szintén a mélyedésbe öntjük, majd hozzáütjük a tojásokat is. Ha van otthon robotgépünk, akkor a következő fázisban azt használjuk, ha nincs, akkor kézzel fogjuk összeállítani a tésztát.
Miközben összegyúrjuk a tésztát, lassan adagoljuk hozzá az olvasztott, de nem forró vajat. Így biztosítjuk, hogy a tészta kellően lágy és könnyű legyen majd. Miután a tésztánk homogénre gyúródott, letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni 1 órán keresztül.
Ezután jön a sütés. Sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát a kezünkkel alakítjuk ki és tépkedjük szét a tepsiben, minél véletlenszerűbben, annál rusztikusabb és autentikusabb lesz a végeredmény. Ezt követően jöhet a tésztánk a sütőben, amit nagyjából 20-25 perc alatt aranybarnára sütünk.