HIRDETŐ

Kelt tészták

Egy valóságos tészta mániásként mindig is szívesen kísérleteztem a különböző, néha igen merész, ízkombinációkkal. A kelt tészta iránti kedvencem azonban mindig is a hagyományos magyar kelt tészta volt. A ropogós és aranysárga tészta olyan hangulatot áraszt, ami egyszerre kellemes, és örömteli hangulatot hoz.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
6
  • 500 g búzaliszt Hozzáadott
  • 312 dl langyos tej Hozzáadott
  • 2 tojás Hozzáadott
  • 50 g élesztő Hozzáadott
  • 2 teáskanál Hozzáadott
  • 1 evőkanál cukor Hozzáadott
  • 100 g olvasztott vaj Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

Kezdjük azzal, hogy egy tálba beleöntjük a búzalisztet, majd középre mélyedést csinálunk. Ezt követően beletesszük a sót és a cukrot. Egy óvatos kevergetés után lassan hozzáadjuk a langyos tejet is.

2. Lépés

Most jön az élesztő. Fontos, hogy az élesztőt előbb futtassuk fel egy kis langyos, cukros tejben, így biztosak lehetünk benne, hogy megfelelően emelkedni fog a tésztánk. Az élesztőt szintén a mélyedésbe öntjük, majd hozzáütjük a tojásokat is. Ha van otthon robotgépünk, akkor a következő fázisban azt használjuk, ha nincs, akkor kézzel fogjuk összeállítani a tésztát.

3. Lépés

Miközben összegyúrjuk a tésztát, lassan adagoljuk hozzá az olvasztott, de nem forró vajat. Így biztosítjuk, hogy a tészta kellően lágy és könnyű legyen majd. Miután a tésztánk homogénre gyúródott, letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni 1 órán keresztül.

4. Lépés

Ezután jön a sütés. Sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát a kezünkkel alakítjuk ki és tépkedjük szét a tepsiben, minél véletlenszerűbben, annál rusztikusabb és autentikusabb lesz a végeredmény. Ezt követően jöhet a tésztánk a sütőben, amit nagyjából 20-25 perc alatt aranybarnára sütünk.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új