Forrás: freepik
Kertészleves
Ez a kertészleves remek recept, ha friss, kerti zöldségeid vannak, vagy ha egészséges, laktató előételt szeretnél készíteni. A különböző zöldségek ízei harmonikusan összeolvadnak a levesben, amelyet a friss petrezselyem koronáz meg.
Hozzávalók
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 Szál sárgarépa
- 2 Szál fehérrépa
- 1 Fej zeller
- 1 Közepes krumpli
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 csokor zöldborsó
- 1 csokor zöldbab
- 1 l húsleves alaplé
- só, bors pirospaprika ízlés szerint
- 1 evőkanál olaj
Eljárás
Kezdjük a hagyma és a fokhagyma apróra vágásával egy hatalmas fedővel rendelkező lábasban, ahol később minden hozzávalónknak helyet fogunk adni. Ugyanis a kertészleves legnagyobb előnye, hogy egy lábasban készül, így kevesebb konyhai eszközt kell utána mosogatni.
Ahogy a hagyma üvegesre párolódik az olajban, dobjuk bele a darabokra vágott répákat, zellert és a krumplit, majd pirítsuk őket együtt a hagymával, míg enyhén meg nem barnulnak. Fontos, hogy a zöldségek ne égjenek oda, csak kicsit piruljanak meg.
Szórd rá a pirospaprikát, majd öntsd fel a húslevessel. Keverd el jól a levet, hogy a pirospaprika egyenletesen oszoljon el benne. Adj hozzá még egy kis vizet, hogy bőven ellepje a zöldségeket.
Főzd tovább közepes lángon, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ez általában 15-20 percet vesz igénybe. A közepes láng fontossága itt az, hogy a zöldségeink ne főjenek szét, csak pont annyira puhuljanak meg, hogy kellemes legyen az állaguk.
Add hozzá a zöldborsót és a zöldbabot, és főzd további 10 percig. A végén sózd, borsozd ízlés szerint és dobj bele egy csokor friss, aprított petrezselymet.
Tálald melegen, friss, ropogós kenyeret kínálva hozzá.