Forrás: Pixabay: Pexels
Kevert kuglóf recept
A végeredmény mindenki számára öröm lehet, hiszen könnyedén elkészíthető és tényleg mennyei finom. Remélem, nektek is sikerül majd a tökéletes kevert kuglófot elkészíteni!
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 8 ks tojás
- 3 dl olaj
- 1 tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- csipet só
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 dl rum
- kevés zsiradék és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy a sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kivajazzuk, majd kilisztezzük a kuglóf formát. Figyeljünk oda, hogy jól befedjük a formát, hogy ne ragadjon bele a tészta. Én mindig zsemlemorzsát használok a liszt helyett, mert domborítja a formázásokat, ami így a süteményen is meglátszik, ráadásul nem hagy felesleges lisztes bevonatot a süteményen.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét tegyük hűtőbe. A sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, a sót és a rumot. Ezek után láthatjuk hogy sűrű, de könnyű masszánk lesz. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a vaníliás cukorral, majd óvatosan, de alaposan forgassuk össze a tojásos masszával.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Ügyeljünk rá, hogy a tál, amiben dolgozunk, teljesen zsírmentes legyen, mert különben a fehérje nem lesz elég kemény.
A felvert tojásfehérjét óvatosan forgassuk bele a tésztába. Most jön a legfontosabb pont! Oszlassuk szét a masszát kettő egyenlő részre. Az egyik felébe keverjünk bele kakaóport. Ezután a két tésztát felváltva tegyük a formába, ügyelve arra, hogy ne keveredjenek össze.
Sütőbe téve süssük a kuglófot 40 percen keresztül, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz, és tűpróbát ki nem áll.