Forrás: Pixabay
Klasszikus ízvilágú Bakonyi sertéskaraj
A Bakonyi sertéskaraj a magyar konyha egyik klasszikus és kedvelt étele. Egyszerű és gyorsan elkészíthető fogás, melynek lényege a gombás-szalonnás ízvilág. Finomsága, bármely ünnep alkalmával garantáltan jó választás.
Hozzávalók
- 80 dkg sertéskaraj
- 20 dkg gomba
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2 Fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 node Petrezselyem
- 3 dl tejszín
- 3 evőkanál olaj
- só
- törött bors
- pirospaprika
Eljárás
A sertéskarajt jól megmossuk, szárazra töröljük, majd 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk, a fokhagymát pedig megpucoljuk és összezúzzuk. A szalonnát és a gombát is felaprítjuk.
Egy serpenyőbe beletesszük az olajat és a szalonnát, majd közepes lángon addig pirítjuk, amíg a szalonna zsírja ki nem olvad. Ekkor beletesszük a hagymát és a fokhagymát, majd tovább pirítjuk, míg a hagyma üveges nem lesz.
A serpenyőbe tesszük a sertéskaraj szeleteket, majd minden oldalukat addig pirítjuk, míg szép, aranybarna színűek nem lesznek. Sózzuk, borsozzuk.
Ekkor jöhet bele a gomba, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. Összekeverjük, és visszatesszük a tűzhelyre.
Fedő alatt, alacsony hőfokon további 20-30 percig pároljuk, míg a hús megpuhul.
Az utolsó lépésben hozzáöntjük a tejszínt, és addig főzzük, míg a szósz kissé be nem sűrűsödik.
Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.