Forrás: canva
Klasszikus párizsi szelet
Rövid leírás: A Klasszikus párizsi szelet egy hagyományos francia desszert, mely magyar konyhában is közkedvelt. A krémes, finom csokoládéval bevont sütemény igazi csemege, igazi ínyencek számára. Az elkészítése kissé bonyolultabb, de az íze mindent kárpótol.
Hozzávalók
Sütemény:
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 15 dkg liszt
- 1⁄2 Csomag sütőpor
Krémes töltelék:
- 5 dl tej
- 2 Csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 3 evőkanál liszt
- 20 dkg piskótamorzsa
Csokoládé máz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Eljárás
A tojásokat válasszuk szét. A fehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukrot és a sütőport.
Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet és a tojássárgájákat, úgy, hogy közben folyamatosan keverjük a masszát.
A masszát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süssük körülbelül 15 percig.
A krémhez a tejet a vaníliás cukorral tegyük fel főni. A tojásokat a cukorral és a sóval keverjük el, majd adjuk hozzá a lisztet. Ezt a masszát adjuk a forró tejes keverékhez, majd add hozzá a piskótamorzsát is.
A megsült tésztalapra kenjük rásimítjuk a krémet, hagyjuk kihűlni.
A csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett a vajjal, majd ezt a masszát kenjük a sütemény tetejére. Tegyük a hűtőbe kb. 1 órára, hogy a csokoládémáz megdermedjen.
Miután a csokoládémáz megdermedt, szeleteljük fel a süteményt, majd tálaljuk.