Forrás: Youtube
Klasszikus vadas marha
A vadas marha nem éppen a legmegúszósabb ételek egyike, viszont minden belefektetett időt és energiát megér ez a finomság.
Hozzávalók
- 1.3 kg marhanyak
- 80 g kacsazsír
- 2 Szál sárgarépa
- 2 Szál fehérrépa
- 1 Fej vöröshagyma
- 220 g zellergumó
- 5 gerezd fokhagyma
- 30 g barna cukor
- só bors
- 200 ml fehérbor
- 1 csokor Kakukkfű
- 4 ks babérlevél
- 1 mk borókabogyó
- 1 mk egész fekete bors
- 1⁄2 ks citrom
- 1 ek Mustár
- 1 ek kapribogyó
- 175 g tejföl
- 50 g vaj
Eljárás
Első lépésként a húst lehártyázzuk és sózzuk.
A kacsazsír felét felolvasztjuk egy lábasban, és közepesen erős hőfokon, oldalanként kb. 3 perc alatt körbepirítjuk rajta a húst, majd kivesszük és félretesszük.
A maradék zsírt is felolvasztjuk, majd a nagyobb, kb. 5 centis darabokra vágott sárga- és fehérrépát, a cikkekre vágott vöröshagymát, a szintén nagyobb darabokra vágott zellert és fokhagymát is körbepirítjuk rajta.
Amikor elkezdenek pirulni a zöldségek, hozzáadjuk a barna cukrot és felöntjük a borral.
Amikor a bor elforrta magát, beletesszük a lábasba az előpirított húst, a kakukkfüvet, a babérlevelet, és egy teatojásban a borókabogyót, a fekete borsot és a citrom vékonyan leszedett héját is.
Felöntjük kb. 2 liter vízzel, lefedjük és közepes hőfokon 3-3,5 órán keresztül főzzük. Zsemlegombóccal tálaljuk.