Forrás: Pixabay : MichWich
Klasszikus vegetáriánus sárgarépapörkölt
A klasszikus sárgarépapörkölt az egyik abszolút kedvenc ételem. Mindig a gyermekkoromat és nagymamám vigasztaló ételeit juttatja eszembe. Ez a sós étel könnyen elkészíthető, és ideális a hideg napokra. Ennek a vegetáriánus pörköltnek az elkészítése körülbelül 60 percet vesz igénybe, de higgye el, minden percét megéri.
Hozzávalók
- 500 g Sárgarépa
- 2 nagy Burgonya
- 1 nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségleves
- 1 Teáskanál köménymag
- só és bors ízlés szerint
- Egy csipet olívaolaj
- 200 g Tejföl
- Egy csokor friss petrezselyem
Eljárás
Ha klasszikus sárgarépapörköltet szeretne főzni, először hámozza meg a sárgarépát és a burgonyát, és vágja közepes méretű darabokra. Ha a sárgarépa túl vastag, vágja hosszában ketté, hogy egyenletesen főjön.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A tapasztalat szerint a fokhagymát érdemes nagyon apróra vágni, hogy a pörköltnek egyenletes ízt adjon.
Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, és adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát. Párolja őket, amíg áttetszőek lesznek - ez adja a pörköltnek a kellemes alaphangot.
Most adjuk hozzá a sárgarépát, a burgonyát és a köménymagot. A kömény nemcsak az emésztést segíti, hanem különleges ízt is ad a pörköltnek.
Most öntsük fel a zöldségleveslével, és főzzük körülbelül 30-40 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Főzés közben időnként keverjük meg, hogy semmi ne égjen meg.
Ízesítsük sóval és borssal. Ne legyen túl takarékos a fűszerezéssel, a pörköltnek pikáns és intenzív ízűnek kell lennie.
Közvetlenül tálalás előtt keverje bele a tejfölt, és szórja meg a klasszikus répapörköltet frissen vágott petrezselyemmel. Ez extra friss ízt ad az ételnek.