Köcsögös bab
A köcsögös bab legfőbb vonása a lassú főzés, a hús és a füstölt kolbász harmóniája. Az étel roppant laktató, ezért tökéletes hideg téli napokra, ahol egy kis lenyűgöző hazai ízekkel lehet tüzet gyújtani a lelkünkben.
Hozzávalók
- 500 g bab
- 1 nagy vöröshagyma
- 200 g füstölt kolbász
- 200 g sertéshús (pl. karaj)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom
- 2 zöld Paprika
- 1 teáskanál pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
- 2 tejföl díszítéshez
Eljárás
Áztassuk be a babot előző este, hogy a főzési ideje lerövidüljön. Másnap öblítsük le, majd tegyük fel főni annyi vízzel, ami bőven ellepi.
Közben a húst kockázzuk fel, a kolbászt karikázzuk. A hagymát aprítsuk fel, a fokhagymát zúzzuk össze.
Emeljük ki a köcsögbe a felkockázott húst, rá a karikázott kolbászt, utána jön az aprított hagyma és a zúzott fokhagyma.
Mehet rá a bab, majd a pirospaprika, só és bors. Végül jöhetnek rá a felszeletelt paradicsomok és paprikák.
Öntsünk rá annyi forró vizet, amennyi ellepi. Zárjuk be a köcsög tetejét.
Tegyük a köcsöget a sütőbe, és lassú tűzön, kb 2-2,5 órán át főzzük az ételt.
Határozottan készre. Amikor készen van, tálalásnál tehetünk a tetejére nagyvonalúan tejfölt.