HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: tiburi

Kökénylekvár

A receptet már többször elkészítettem, és minden alkalommal tökéletes lett. A kulcs a lassú főzés, ami sok időt vesz igénybe, de megéri a végeredményt!

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4
  • 2 kg kökény Hozzáadott
  • 112 kg kristálycukor Hozzáadott
  • 12 citrom leve Hozzáadott
  • 2 l víz Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

180 perc.
1. Lépés

Első lépésként a kökényt alaposan megmossuk, majd hagyjuk megszáradni. Ha tehát van rá idő, még jobb, ha már előző nap fagyasztóba tesszük a kökényt. A gyümölcsök fagyasztott állapota nem csak megkönnyíti a szárítást, de a lekvár ízén is javít.

2. Lépés

A megmosott és lecsöpögtetett kökényeket áttörjük vagy turmixgépben összegyúrjuk. Így sokkal intenzívebb ízt kapunk és kevesebb a veszteség.

3. Lépés

Az így áttört kökényeket vizet öntünk, felmelegítjük, majd lassú tűzön főzzük 20-30 percig. Itt fontos, hogy ne legyen túl erős a tűz, ne égjen oda a kökény.

4. Lépés

A főtt kökényt leszűrjük, a magjaitól megszabadítjuk. A citromlével ízesítjük, visszaöntjük a lábasba, cukrot adunk hozzá, majd elkezdjük ismét főzni. Itt ügyeljünk arra, hogy a cukor jól feloldódjon.

5. Lépés

A kökénylekvárt addig főzzük tovább, míg már sűrű nem lesz. Vigyázat, ne égessem oda, kavargassuk rendszeresen!

6. Lépés

A kész lekvárt forrón töltsük steril üvegekbe, így sokáig eltartható lesz. Egy szuper tipp: ha nincs sterilizáló gépünk, az üvegeket tegyük 100 °C-os sütőbe 10 percre, majd töltsük meg őket a forró lekvárral.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák

Túró

281 receptek

Olcsó ételek

500 receptek

Sütemények

829 receptek

Ebéd

2585 receptek

Tészta

352 receptek

Mascarpone

140 receptek

Húsételek

1230 receptek

Szilva

94 receptek