Kőleves recept
Szerintem nagyszerű ötlet, hogy egy egyszerű levesnek ilyen erős, jellegzetes íze van.
Hozzávalók
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 Közepes burgonya
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 Csésze tiszta fehér bab
- só és bors ízlés szerint
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 l víz
Eljárás
Először apróra vágom a hagymát és a fokhagymát. Itt egy kis tipp: ha könnyes a szemed a hagymavágástól, csak tedd a hűtőbe 5 percig a hagymát, mielőtt nekiállsz, ezzel csökkentheted az irritációt.
Az olívaolajon először üvegesre párolom a hagymát, majd hozzáadom a fokhagymát is, de vigyázni kell, hogy ne égjen oda. Semmi sem ront el egy ételt gyorsabban, mint az odaégett fokhagyma íze.
Mikor elkészültem a párolással, hozzáadom a kockákra vágott burgonyát és a babot, majd felöntöm a vízzel.
Lefedem, és hagyom, hogy lassú tűzön főjön kb. 45 percig. Fontos, hogy közben néha megkavarjuk, és szükség esetén pótoljuk a vizet.
Mikor a leves majdnem kész, hozzáadom a sót és a borsot, valamint a finomra aprított petrezselymet. Szebb és frisebb lesz a leves, ha a zöldeket csak az utolsó néhány percben adjuk hozzá.
Tálaláskor még friss petrezselyemmel szórjuk meg a levest.