Kolozsvári rakott káposzta
A kolozsvári rakott káposzta a hagyományos magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele. A kolbász, a sertéshús és a savanyú káposzta tökéletes harmóniája az, ami igazán különlegessé teszi ezt az ételt.
Hozzávalók
Húskeverék
- 500 g sertéshús
- 200 g kolbász
- 2 Fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt bors
Káposztás réteg
- 1 Fej savanyú káposzta
- 1 teáskanál köménymag
A tetejére
- 200 ml tejföl
Eljárás
A sertéshúst kis kockákra vágjuk, a kolbászt karikákra. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húst és a kolbászt, majd megszórjuk pirospaprikával, sóval és borssal.
A savanyú káposztát jól kinyomkodjuk, majd egy tűzálló tálat kiolajozunk és a káposztánk felét beleterítjük. Megszórjuk köménymaggal.
A húsmasszát ráhalmozzuk a káposztára, majd a maradék káposztát is ráterítjük. A tetejét meglocsoljuk a tejföllel.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 60-90 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára sül.
Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni. Friss kenyérrel tálaljuk.