Körömpörkölt csülökkel
A körömpörkölt csülökkel egy hagyományos magyar étel, amelynek összetevői jól összeillenek. Az étel elkészítése időigényes, de az eredmény ízletes és zsenge húsú pörkölt lesz, amely csülök ízével gazdagodik.
Hozzávalók
- 11⁄2 kg sertéscsülök
- 2 Fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 Szál sárgarépa
- 1 Szál petrezselyemgyökér
- 4 ks paradicsom
- 2 ks zöldpaprika
- 2 ks babérlevél
- 1 kávéskanál törött bors
- 1 evőkanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- 100 ml olaj
Eljárás
Az olajat egy serpenyőben melegítjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd aranysárgára pirítjuk.
Hozzáadjuk a pirospaprikát és jól összekeverjük.
A sertéscsülköt a serpenyőbe tesszük, bőrös oldalával lefelé és közepes lángon hagyjuk, amíg a bőr szép aranybarnára pirul.
Miután a bőr megpirult, fordítsa meg a csülköt és párolja mindkét oldalát, majd adjon hozzá sót és törött borsot.
Ezután adjuk hozzá a babérlevelet és a szeletelt zöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom és zöldpaprika). A főzőlevet fedjük le és az egészet lassan, csendesen főzzük két órán át.
Miután a hús megpuhult, vegyük ki a serpenyőből és vágjuk kis darabokra.
A maradék főzeléket turmixoljuk le, hogy egységes mártást kapjunk.
A kis darabokra vágott húst tegyük vissza a mártásba. Fedjük le és főzzük még körülbelül 1 órán át, amíg a hús teljesen megpuhul.
A végén ellenőrizzük az ízeket és szükség esetén sózzunk, borsozzunk.
Tálaljuk a pörköltet friss kenyérrel vagy galuskával.