Krumplis lángos
A krumplis lángos a hagyományos magyar konyha egyik legnépszerűbb étele. A kívül ropogós, belül puha tészta, az ízletes krumplicsomók és a ropogósan sütött felület mind hozzájárulnak a látványos és finom végeredményhez.
Hozzávalók
- 500 g burgonya
- 500 g búzaliszt
- 1.2 dl tej
- 21⁄2 dl víz
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanálnyi cukor
- 3 evőkanálnyi olaj
- 20 g friss élesztő
- olaj a sütéshez
Eljárás
A burgonyát pucolja meg, vágja kisebb darabokra, majd főzze puhára sós vízben.
A puhára főtt burgonyát törje össze.
Egy mély tálba szórja bele a cukrot, öntsön rá 1 dl meleg vizet és tegye bele a friss élesztőt. Keverje össze és hagyja 5 percig állni, míg a tetején egy kis hab képződik.
Egy másik tálban keverje össze a lisztet a sóval, adjon hozzá 3 evőkanálnyi olajat, a tejbe kevert élesztőt és a burgonyapépet.
Gyúrja a tésztát addig, amíg sima, és nem tapad a kézhez és az edényhez. Ha szükséges, adjon hozzá még egy kis vizet.
Takarja le a tésztát, és hagyja pihenni 30-40 percig.
A pihentetett tésztából formázzon 10 cm átmérőjű korongokat és kissé lapítsa el őket.
Forró olajban süssük mindkét oldalukat aranyszínűre.
Tálalja forrón, kedvenc feltéteivel.