Forrás: Youtube
Krumplis pogácsa
Bár a pogácsa sütés nem a legkevesebb időbefektetéssel jár, de csak egyszer kell nekiállni, és akár egész hétre elegendő reggelit tudunk teremteni.
Hozzávalók
- 350 ml tej
- 30 g friss élesztő
- 1 ks tojás
- 50 dkg liszt
- 3 teáskanál só
- 1 dl olaj
- 20 dkg burgonya
- 120 g vaj
- tojássárgája és szezámmag a tetejére
Eljárás
Az összetört élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. Ezt követően egy tálban összekeverjük a lisztet, sót, tojást, napraforgóolajat és a tejben felfuttatott élesztőt. Miután sikerült jól összegyúrni, szórjuk meg a tetejét liszttel és hagyjuk kelni 20 percig.
A tésztát nyújtsuk ki a munkafelületen, reszeljük rá a főtt és már teljesen hideg burgonyát, illetve a vajat is, majd hajtogassuk be. Ismét szórjuk be a tetejét liszttel, takarjuk le és pihentessük 5 percig. A hajtogatást és pihentetést még 1x ismételjük meg.
Utoljára ismét kinyújtjuk a tésztát kb 1-2 cm vastagra. Késsel bevagdoshatjuk, pogácsaszaggatóval pedig kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, a tetejüket tojássárgával kell lekenni, hogy szép fényesek legyenek, majd díszítésként szórjuk meg szezámmaggal, vagy esetleg köménymaggal.
200°C-on 10-15 perc alatt aranybarnára sülnek.