Különleges Csemegeuborka Recept
A csemegeuborka egy népszerű savanyúság Magyarországon. Ez a recept egy őshonos magyar különlegesség, amelyet a világ számos táján élveznek | A csemegeuborka elkészítése kézzel készített és időigényes folyamat, de az íze jellegzetesen fűszeres és különleges, így megéri a munkát.
Hozzávalók
- 5 kg kis uborka
- 6 Fej fokhagyma
- 1 node kapor
- 1 node mustármag (száraz)
- 1 node babérlevél
- 1 node borókabogyó
- 1 node torma
- 2 doboz téliszalámi (opcionális)
- Só, cukor ecet és víz
Eljárás
Először is, válasszunk ki egy nagy üvegedényt, amelybe az uborkákat tesszük.
A megmosott uborkákat rétegezzük az edénybe a fűszerekkel: a megpucolt fokhagymagerezdekkel, a kaprot, a mustármagot, a babérlevelet és a borókabogyót.
Egy külön tálban készítsünk egy sóoldatot (10 liter vízhez 50 dkg só), majd öntsük rá a rétegezett uborkákra.
Fedjük le az edényt és hagyjuk állni 12 órán keresztül.
Ezután csináljunk egy ecet-cukor oldatot (10 liter vízhez 1 liter ecet és 1 kg cukor), majd öntsük az uborkákra.
Fedjük le az edényt és hagyjuk állni további 12 óra.
Ezt követően helyezzünk az edény tetejére nehezéket (például egy kisebb edényt tele kővel vagy vízzel) hogy az uborkák mindig a folyadék alatt legyenek.
A csemegeuborka körülbelül 2 hét alatt lesz kész.