Forrás: Pixabay
Különleges csipetkés Egri húsleves
Az Egri húsleves egy hagyományos, kitűnő ízű magyar fogás, amelynek alapvető hozzávalója a marha- vagy birkahús. Gazdagítja a zöldségek, zöldfűszerek íze, és különlegessé teszi a levesben főtt csipetkét.
Hozzávalók
- 50 dkg marhahús (lapocka, vagy más sovány rész)
- 1 Fej hagyma
- 2 ks répa
- 2 ks petrezselyemgyökér
- 1 ks zeller
- 1 ks paradicsom
- 1 ks paprika (zöld vagy piros, ízlés szerint)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 node petrezselyemzöld
- só, bors
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- borsikafű, babérlevél (opcionális)
Eljárás
A húst kockákra vágjuk, majd felrakjuk főni annyi vízben, ami éppen ellepi.
A hagymát, a zöldségeket és a paprikát megtisztítjuk, megmossuk és kisebb darabokra vágjuk. A zöldségeket és a hagymát a húsban főzzük, a paprikát és a paradicsomot a zöldségekkel együtt adjuk hozzá.
Időnként meg kell habozni a levest, mert az így kioldódó fehérjehab rontja az ízét.
Fűszerezzük sóval, borssal, borsikafűvel és babérlevéllel, majd hozzáadjuk a zöldfűszereket.
Amíg a leves fő, elkészítjük a csipetkét: A lisztből, tojásból és egy csipet sóból tésztát gyúrunk, majd ujjainkkal vékony csíkokra szaggatjuk.
A csipetkét beleöntjük a levesbe, és addig főzzük, amíg a tészta meg nem puhul.
Amikor a leves készen van, hagyjuk állni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.
Kínálhatjuk friss zöldségekkel, pirított kenyérrel, vagy fokhagymás tejföllel.