Forrás: facebook:Kenyérlángos - Langalló
Lángallo
Soha nem gondoltam volna, hogy a trash food kultúra beépülhet a háztartásomba, de a lángallo elkészítése óta nincs visszaút. Az egyedülálló ízvilág és a gyors elkészítési idő mindannyiunk kedvencévé vált. Szeretem kézzel gyúrni a tésztát, megérezni, hogy mennyire ruganyos. És amikor kipattintom a sütőből, semmi sem vetekedhet a friss, ropogós lángallo illatával.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 350 ml víz
- 2 dl tejföl
- 200 g sonka vagy szalámi (vagy bármilyen kolbász)
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g sajt (mozarella vagy trappista)
- 2 teáskanál olívaolaj
Eljárás
Keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és a sót egy nagy tálban. Hol pakolod mindig a kezedbe a lisztet és érezd, hogy a kezed hogyan reagál a testhőmérséklethez, mert ez döntő lehet az eljárás során.
Fokozatosan öntsd hozzá a vizet, és addig gyúrd, míg sima tésztát nem kapsz. Kezdetben ragadós lehet, de ne keseredj el, a végeredményért megéri.
Fedd le a tésztát és hagyd pihenni 10 percig. Fontos, hogy ne siessünk, mert a tésztának időre van szüksége a kellemes textúra eléréséhez.
Közben reszeld le a sajtot, vágd fel a húst és préseld le a fokhagymát egy tálba. Imádni fogod ezeket az illatokat, amelyek a konyhádban terjengenek.
Nyújtsd ki a tésztát egy nagy, olajozott tepsiben. Saját tapasztalatból tudom, hogy amennyiben hagyjuk a vendégeinknek, hogy formázzák a tésztát, nagyon élvezik a folyamatot.
Kenj rá a tésztára egy réteg tejfölt, majd szórd rá a fokhagymát és terítsd rá a sajtot és a húst is.
Előmelegített sütőben süsd 20-25 percig 200 fokon, de figyelj rá, hogy ne égjen meg.