Forrás: Pixabay: sandid
Legfinomabb krumplis pogácsa
Az illat, amint kisül a sütőben, valamint a ropogós külső és a puha belső kifinomult összjátéka egyszerűen ellenállhatatlan. Többször is elkészítettem már, és minden alkalommal óriási sikert aratott. Biztos vagyok benne, hogy nektek is nagyon fog ízleni!
Hozzávalók
- 500 g krumpli
- 500 g finomliszt
- 2 ks tojás
- 1 Csomag élesztő
- 1 evőkanál só
- 15 g zsír
- sütéshez zsír vagy olaj
Eljárás
A krumplit megfőzzük, majd még forrón áttörjük.
Hozzáadjuk a lisztet, a zsírt, a sót és a tojásokat. Tipikus hiba, hogy túl sok lisztet használunk, ezzel pedig azt érjük el, hogy kemény lesz a tészta. Kezdetben csak annyi liszttel dolgozzunk, amennyi éppen hogy összetartja a tésztát.
Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos vízben, majd adjuk a tésztához.
Jól dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd takarjuk le és hagyjuk a tésztát kelni 1 órát.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval formára szaggatjuk, és egy zsírral kikent tepsibe helyezzük.
Sütés előtt kenjük le a pogácsákat tojással, hogy szép színe legyen. Ennél azonban érdemes vigyázni, hogy a tojás ne folyjon a pogácsákra, mert könnyen odakap az aljuk.
Előmelegített sütőben 190°C-on kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.