Lencsefőzelék
Ez az étel az egyik kedvencem. Valahányszor megfőzöm, a gyerekkoromat juttatja eszembe. Ez csak egy nagyon egyszerű és ízletes meleg étel, de az egész család jól lakik vele.
Hozzávalók
- 250 g barna lencse
- 1 l víz
- 300 ml tej
- 2 evőkanál finom búzaliszt
- 3 babérlevél
- 8 szem egész fekete bors
- 1 tk őrölt kömény
- só
- citromlé
- olaj
Eljárás
A lencsét előre beáztatjuk 2 órára, hogy kicsit megduzzadjon és gyorsabban megfőjön. Ezután minden mást is elkészítünk, amire szükségünk lesz.
Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Ezután adjuk hozzá a lencsét, öntsük fel 1 liter vízzel, adjunk hozzá babérlevelet, borsot, őrölt köményt és szükség szerint sózzuk. Addig főzzük, amíg a lencse teljesen megpuhul. Én 20 percig főztem.
Lisztet és a tejet elkeverjük és a főzelékbe öntsük. Hagyjuk még lassan együtt főni körülbelül 15 percig. Szükség szerint sózzuk. Végül pedig egy kis citromlével vagy ecettel ízesítjük. Én citromot szoktam hozzáadni, nekem azzal jobban ízlik.
A főzelékhez süthetünk tojást, kolbászt vagy fasírtot is :-) Mindenki a maga ízlése szerint. Leggyakrabban kenyérrel tálaljuk a főzeléket, de főtt burgonyával is finom. Jó étvágyat !
Meg sok más receptet tőlem találsz a blogomon is cesminazuenal.blogspot.com és a Youtube csatornámon🧡