Forrás: Youtube
Libamájas, sütőtökös rizottó
Ennél különlegesebb rizottót még nem ettetek.
Hozzávalók
A pirított libamellhez
- ks libamell hájjal együtt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- 2 ág Kakukkfű
- só
- bors
A rizottóhoz
- 80 g vaj
- 60 g előfőzött gesztenye
- 2 Fej salottahagyma kisebb
- 1 ek olaj
- 4 Maroknyi rizottórizs
- 150 ml fehérbor
- alaplé
- 1 kis darab sütőtök megpucolva
- só
- bors
- 1 Maroknyi nagy szárított vargánya forró vízbe áztatva
- 80 g parmezán
- 2 Slice libamáj
A díszítéshez
- friss petrezselyem
- maldon só
- pörc
Eljárás
A libamellről levágjuk a hájat, amit kis kockákra vágunk és zsírjára pirítjuk. Kiszedjük a pörcöt, a zsírból megtartunk a serpenyőben egy keveset, és magas hőfokon megpirítjuk rajta a nagyobb kockákra vágott libamellet. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a felaprított zöld fűszerekkel, majd kiszedjük egy tálba, a serpenyőt félrerakjuk.
Egy nagyobb lábasban 20 g vajon lepirítjuk a kockákra vágott gesztenyét, majd ha megbarnult egy kicsit a vaj, kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk az apróra vágott salottahagymát, rárakjuk a rizst, felöntjük a borral, majd ha elpárolgott a folyadék, folyamatosan, merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet.
A 3. körnél belerakjuk az apróra vágott sütőtököt is. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a beáztatott vargányát (lé nélkül, de ha szeretnénk, tehetünk bele egy keveset). Addig főzzük tovább, amíg a rizs majdnem elkészült. Hozzáadjuk a gesztenyét és a libamellet, majd a legvégén elkeverjük 60 g vajjal és a reszelt parmezánnal. Pár percig pihentetjük.
A libamájat a félretett serpenyőben megpirítjuk. Tálakba szedjük a rizottót, rárakjuk a májat, megszórjuk egy kevés Maldon sóval, és friss petrezselyemmel, illetve a pörccel megszórva tálaljuk.