Forrás: Pixabay: PublicDomainPictures
Lúdgégetészta
Imádom a lúdgégetésztát, már gyerekkoromban is ez volt a kedvencem, amit nagymamám készített. Azóta rengetegszer elkészítettem, és mindig nagy sikere van a családom körében. Megosztom veletek a bevált receptemet.
Hozzávalók
- 500 g durumliszt
- 4 tojás
- csipet só
- 1 evőkanál olaj
- 1 l húsleves (házilag készítve a legjobb)
Eljárás
Kezdjük a tésztával: a lisztet tegyük egy nagy tálba, a közepébe formáljunk mélyedést, és ebbe üssük bele a tojásokat. Adjuk hozzá a sót is. A tapasztaltabbak a konyhapulton is összedolgozhatják a tésztát, de kezdőknek ajánlom a nagyobb tál használatát, hogy ne legyen belőle nagy rendetlenség.
Az összeállt tésztát letakarva, hűvös helyen pihentessük legalább fél órát. Ez alatt az idő alatt álljon össze a tészta, ami után sokkal könnyebb lesz vele dolgozni. Ezalatt a húslevest tegyük fel melegedni.
Ezután vékonyra nyújtsuk ki a tésztát, majd vágjuk csíkokra, majd kockákra, őrizzük meg a szokásos rövidebb hosszúságú formát, mert ez jellemzi a lúdgégetést.
A vékonyan vágott gégecső formájú tészta darabokat forrásban lévő húslevesben főzzük ki. Folyamatosan keverjük, nehogy összeragadjon. Még a főzés közben is bátran kóstolj meg egy-két darab tésztát, hogy a megfelelő puhaságú-e.