Forrás: Canva
Lusta asszony rétese
Hozzávalók
- 300 g finomliszt
- 150 g porcukor
- 3 Csomag vaníliás cukor
- 9 g szódabikarbóna
- 11⁄2 késhegynyi szódabikarbóna
- 11⁄2 csipet só
- 85 g vaj
- 525 g tehéntúró
- 41⁄2 dl tej
- 3 ks tojás nagy
- 11⁄2 kk Fahéj
- 750 g Eper
Eljárás
A 3 dkg vajat olvasszuk fel, majd kenjük meg vele a tepsit. (Én sütőpapírt is tettem a tepsibe, így értelemszerűen a sütőpapírt kentem meg az olvasztott vajjal.)
Az első hat hozzávalót mérjük bele egy tálba, majd alaposan keverjük össze. Ezután a száraz, lisztes keverék felét egyenletesen szórjuk bele a vajjal kikent tepsibe, a maradékot pedig tegyük félre.
A tepsiben lévő lisztes keverékre egyenletesen morzsoljuk rá a túrót, majd szórjuk meg az ízlés szerint feldarabolt eperrel. Ezután szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, és a vaníliás cukorral, majd egyenletesen szórjuk rá a maradék lisztes keveréket.
A tojásokat üssük bele egy tálba, kicsit verjük fel, majd adjuk hozzá a tejet, és keverjük simára.
Ezután öntsük rá a liszt tetejére, lehetőleg úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle, majd csipkedjük rá a vajat. (villával kicsit megmozgathatjuk, hogy mindenhol befedje a tojásos-tejes keverék a lisztet)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, hogy szép aranybarna legyen a sütemény teteje. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.