Forrás: Pixabay: ivabalk
Magyar grízgombócleves
Ez a grízgombócleves nagyszerű választás lehet előételként vagy akár könnyű főételként is. Csak arra figyeljünk, hogy elegendő időt hagyjunk a gombócok főzésére, hogy teljesen átfőjenek.
Hozzávalók
- 1 ks csirke
- 1 nagyobb fej hagyma
- 2 ks répa
- 1 mokka kanál szemes bors
- 1 evőkanál só
- 2 szem babérlevél
- 2 evőkanál zsír
- 150 g búzadara
- 1 ks tojás
- só ízlés szerint
Eljárás
Először is mossuk meg a csirkét, majd vágjuk kisebb darabokra. A hagymát hámozzuk meg és vágjuk fel. A répát is tisztítsuk meg, vágjuk karikákra. Egy fazékban tegyük fel a csirkét főni a hagymával, répával, babérlevéllel, sóval és a borssal. Adhatunk hozzá egy kevés vizet is, ha szükséges.
Ahogy a csirke elkezd főni, a következő lépés a grízgombóc elkészítése. Keverjük össze a tojásokat a búzadarával, majd adagoljunk hozzá sót ízlés szerint. A masszából vizes kézzel formázzunk gombócokat.
Ha a csirke már megfőtt, szűrjük le a levet. A csirkehúst kiszedhetjük és felhasználhatjuk másik étel elkészítéséhez. A főtt csirkelevet tegyük vissza a fazékba, és adjuk hozzá a grízgombócokat. Forraljuk fel a levest, majd vegyük lejjebb a hőt és főzzük a gombócokat lassú tűzön, amíg meg nem főnek (kb. 15-20 perc).