Magyaros karalábé leves
A Magyaros Karalábé Leves egy tradicionális magyar recept, amely nagyon ízletes és tápláló. A levest karalábéból, zöldségekből és fűszerekből készítik, és jellegzetes ízt kölcsönöz neki a füstölt szalonna és a paprika.
Hozzávalók
- 1 Közepes méretű karalábé
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g füstölt szalonna
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál őrölt paprika
- 1 babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- pirospaprika díszítéshez
Eljárás
A karalábét megmossuk, meghámozuk és apró kockákra vágjuk. A sárgaréphérrépát is meghámozzuk és felkarikázzuk. A vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk.
Egy nagy lábasban felmelegítjük az olajat, majd hozzáadjuk a füstölt szalonnát és pár percig pirítjuk, amíg kiolv belőle a zsír. Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát és fokhagymát, és további pár percig pároljuk.
Hozzáadjuk a karalábét, sárgarépát és fehérrépát, majd meghintjük az őrölt paprikával. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Hozzáadjuk a babérlevelet, sót és borsot ízlés szerint.
Lefedjük a lábosban és közepes lángon főzzük kb. 30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Miután a zöldségek megfőttek, a levest botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint még hozzáadhatunk vízet, ha túl sűrű lenne.