Forrás: canva
Mák töltelék bejglibe
A sindéri makós bejgli receptje, amit már hagyomány szerint minden karácsonykor elkészítek a családomnak, évről-évre az ünnepi asztal kedvelt finomsága. Számomra a mamám receptje viszi a pálmát, amit még gyerekkoromban tanultam meg csendesen figyelve a karácsonyi készülődéseken.
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg önserkentő liszt
- 12 dkg zsír
- 1 dkg élesztő
- 3 dkg porcukor
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 25 dkg porcukor
- 2 dl tej
- 1 citrom reszelt héja és leve
Eljárás
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom. A felfuttatott élesztőhöz hozzáadom a többi hozzávalót, majd összegyúrom. Ha ragadna a tészta, még szórhatunk hozzá lisztet, viszont ne legyen kemény a tészta, mert akkor törik a bejgli.
A töltelék elkészítése egyszerű, összekeverem a hozzávalókat, hagyom állni 15-20 percet, hogy kellőképpen sűrűsödjön. A tapasztalat azt mutatja, ha a töltelék viciss, könnyen kifolyik a bejgli szélén.
A megkelt tésztát kinyújtom, rásimítom a sótlan máktölteléket, feltekerem a bejgli formájára.
Gondoskodjunk róla, hogy a sütőt előmelegítsük 180 fokra, mielőtt beletesszük a bejglit sülni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a bejglinak sütés közben egyenletes hőmérsékletre van szüksége, hogy a tészta tökéletesen megkeljen, és a belső töltelék is megfelelően átsüljön.