Forrás: HandmadePictures from Getty Images
Málnalikőr
A málnalikőr a szájíz gyönyöre, amely mély és intenzív ízével elvarázsolja az embert. Emellett ideális ajándék szeretteinek. Ennek a málnalikőrnek a receptjét már évekkel ezelőtt kipróbáltam, és azóta rendszeres nyári rituálém lett. Az elkészítésénél a legfontosabb, hogy friss és érett málnát használjak, amit nyáron marokszámra szedek a kertemben.
Hozzávalók
- 1 kg Málna
- 1 l Szellem
- 600 g Cukor
- 500 ml Vizek
Eljárás
Az első lépés a málna alapos megmosása és szárítása. Ezután tegyük a málnát egy nagy, légmentesen záródó befőttesüvegbe.
Adja hozzá a szeszes italt a gyümölcsösüveghez. Öntse rá a málnára úgy, hogy teljesen ellepje. Zárja le szorosan az üveget, és hagyja 2 hétig sötét és hűvös helyen. Néhány naponta óvatosan keverje meg, hogy a szesz átjárja a gyümölcsöt és feloldja az összes aromát.
Ezután elkészítjük a cukorszirupot. Egy edényben 500 ml vizet forralunk, és hozzáadjuk a cukrot. Addig keverjük, amíg a cukor feloldódik. Kis lángon kb. 15-20 percig főzzük, amíg a szirup besűrűsödik. Miután felforrt, hagyjuk kihűlni.
Két hét elteltével szűrje át a málnát egy szitán, és nyomja ki a maradék gyümölcsöt, hogy minél több folyadékot kapjon. Adja a cukorszirupot az így kapott folyadékhoz, és keverje addig, amíg a hozzávalók összeállnak.
Most a kész likőrt palackokba töltjük. Töltsük fel a tetejéig, majd zárjuk le szorosan. Hagyjuk az üvegeket még két hétig hűvös, sötét helyen, hogy a likőr megérjen és kifejtse teljes ízét.
Ezután a likőr készen áll az ivásra. Hűtve, egyenesen a hűtőszekrényből tálalva nagyon finom.