Forrás: Youtube
Málnával töltött klasszikus túrótorta
Pofon egyszerű nyári finomság.
Hozzávalók
Málnaszószhoz
- 5 ek kristálycukor
- 1 dl vörösbor
- 400 g fagyasztott málna
- 125 g friss málna
Túrótortához
- 750 g túró áttörve
- 150 g natúr krémsajt
- 300 g kristálycukor
- 1 csipet só
- a liszt tésztába
- 1 ks reszelt héja
- 1 ks vaníliarúd kikapart belseje
- 500 g habtejszín
- 6 ks tojás
- 125 g friss málna
Eljárás
A cukrot megkaramellizáljuk, majd kevés vörösbort adunk hozzá. Lassan forraljuk, míg a karamell elolvad, majd hozzáadjuk a fagyasztott málnát. Néhány percig forraljuk, sűrítjük, végül forrón átpasszírozzuk. Amíg forró, friss málnát is adunk hozzá, de tovább már nem forraljuk, ne legyen főttes íze az egész málnaszemeknek.
A tortához a túrót és a krémsajtot krémesre keverjük, közben hozzáadjuk a cukrot, sót, 1–2 evőkanál lisztet, a reszelt citromhéjat, a vaníliát, a tejszínt és az egész tojásokat. Egy magas falú serpenyőt, esetleg tortaformát sütőpapírral kibélelünk, a széle nyugodtan lehet gyűrött. A tojásos túrómasszát beletöltjük, majd gazdagon megszórjuk lisztbe hempergetett málnaszemekkel. Előmelegített, 210 °C-os sütőben sütjük 40 percet, míg a massza remegősen megszilárdul, a teteje pedig karamellás, sötétbarna lesz. Ne ijedjünk meg, ilyenkor a tészta forrón még nem teljesen szilárd, ez normális. Hagyjuk langyosra hűlni, addigra a torta is kellően megdermed, hogy szeletelni tudjuk. A málnaszósszal tálaljuk.