Mennyei meggyes mákos süti
Ez az édes finomság tökéletes választás azoknak, akik szeretik a meggyet és a mákot. A puha süti egy kellemes narancsos ízzel és a mákos töltelék egyéni karakterrel bír. A meggyszószban megfőzött meggy pedig az egészet kerekíti.
Hozzávalók
Tészta:
- 150 g puha vaj
- 130 g kristálycukor
- 2 tojás
- 1 ks narancs reszelt héja
- 270 g búzafinomliszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
Mákos töltelék:
- 150 g darált mák
- 80 g kristálycukor
- 150 ml tej
- 1 ks citrom reszelt héja
Meggy szósz:
- 500 g kimagozott meggy
- 100 g cukor
- 2 evőkanál Keményítő
Eljárás
A tészta elkészítéséhez a vajat és a kristálycukrot egy robotgépben vagy kézi mixerrel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és az reszelt narancs héját, majd jól elkeverjük.
A lisztet és a sütőport hozzáadjuk a krémes masszához, majd addig gyúrjuk, amíg egy sima tésztát kapunk. A tésztát folpackba csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük legalább egy órára.
Közben elkészítjük a mákos tölteléket, darált mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéjjal, majd apránként hozzáadj a tejet és simára keverjük.
A meggy szószt elkészítjük úgy, hogy a meggyeket a cukorral és egy kis vízzel közepes lángon felfőzzük. Ha a gyümölcs megpuhult, keményítőt kevés vízzel elkeverjük és a gyümölcspéphez adjuk. P percig főzz majd hagyjuk kihűlni.
A tésztát kivesszük a hűtőből, és kinyújtjuk. Kör alakú formába sütjük, majd amikor kivettük a sütőből, megtöltjük a mákkal. Tetejére öntjük a meggyszószt, majd szeletekre vágjuk.