Forrás: Pixabay: solskin
Mennyei Töltött édesburgonya
Ez a finom, tápláló és egyszerűen elkészíthető töltött édesburgonya recept a kedvencünk otthon! Egyszerősége, gyorsasága és finom íze miatt, valamint hatékony tápanyagtartalma miatt tökéletes választás vegetáriánusoknak és vegánoknak egyaránt.
Hozzávalók
- 2 nagy édesburgonya
- 1 evőkanál olívaolaj
- 150 g töltelékhez (pl. quinoa, hajdina szójabab)
- 1 kis fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 konzerv fekete bab, leöblítve és lecsepegtetve
- 1 evőkanál fűszer (pl. chili, fokhagymapor római kömény)
- 1 csipet só és bors
- 1 Csésze tejföl vagy joghurt a tálaláshoz
Eljárás
Először is, előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. Az édesburgonyát megmossuk és kettévágjuk, a vágott felületet megkenjük olajjal, majd sütőpapírral bevont tepsin, a vágott felülettel lefelé 30-40 percig sütjük, amíg a húsuk megpuhul. Ezt könnyen ellenőrizhetjük beleszúrni egy villát az édesburgonyába.
Közben elkészíthetjük a tölteléket. Egy serpenyőben melegítsünk fel egy evőkanál olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a tölteléket és a fűszereket, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és pároljuk össze. Egy jó tanács, hogy a fűszerek használata a zöldségekhez hasonlóan legyen mértékletes, így kerülünk el bármilyen domináns ízt.
Amint az édesburgonyák elkészültek, vegyük ki őket a sütőből és óvatosan nyissuk szét őket, hogy helyet csináljunk a tölteléknek. A megsült édesburgonyákat töltsük meg a kész töltelékkel, majd tetejét ízlés szerint szórjuk meg joghurttal vagy tegyünk rá egy kanál tejfölt.