Forrás: freepik
Méteres kalács torta
A méteres kalács torta egy hagyományos magyar desszert, amelyet évszázadokon keresztül készítettek az ünnepekre, mint például a Karácsony és a Húsvét. Ez a recept a klasszikus receptet foglalja magában, kissé modernizálva a ma ízléséhez.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 100 g vaj
- 250 g cukor
- 2 ks tojás
- 2 dl tej
- 25 g élesztő
- 1 csipet só
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál kakaópor
- 5 evőkanál mazsola
Eljárás
A meleg tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukor egy részét és felfuttatjuk.
Közben a lisztet a maradék cukorral, vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a sóval és a felolvasztott vajjal összekeverjük.
A száraz hozzávalókhoz hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojásokat, majd összegyúrjuk.
A tésztát kettéválasztjuk, az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport, a másikba pedig a mazsolát.
Mindkét tésztát külön-külön kinyújtjuk és egymásra helyezzük.
Ezután feltekercseljük, mint a bejglit, és a kalács formát kapjuk.
A tetejét megkenjük a felvert tojással és a tejszínnel, majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 1 órán át sütjük.