Forrás: canva
Mézeskalács házikó
Minden karácsony alkalmával elkészítem ezt a mézeskalács házikót a gyerekekkel. Nagyon szeretik a közös sütögetést, és persze az eredményt is lelkesen díszítik. Minden évben készítünk egyet, és minden alkalommal megállapítom, hogy éppúgy élvezem a folyamatot, mint a végeredményt.
Hozzávalók
- 250 g Méz
- 250 g cukor
- 125 g zsír
- 2 tojás
- 650 g önserkentő liszt
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál Fahéj
- 1⁄2 evőkanál Szegfűszeg
- 1⁄2 evőkanál gyömbér
- porcukor a szóráshoz
- cukrászhab a díszítéshez
Eljárás
Először is, mély tálban keverjük össze a mézet a cukorral, majd tegyük fel a tűzre, és folyamatosan kevergetve lassan olvasszuk össze őket. Egy jó tanács: a méz és cukor leégésének megelőzése érdekében alacsony hőmérsékleten dolgozunk.
A zsírt kis kockákra vágva adjuk hozzá a mézes keverékhez, majd kevergessük, amíg teljesen elolvad.
Ezt követően hagyjuk a keveréket kihűlni egy kicsit, majd adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezeket alaposan keverjük hozzá a masszához, mivel a tojások teszik igazán rugalmassá és könnyen formázhatóvá a tésztát.
A lisztet keverjük el a szódabikarbónával, a fahéjjal, szegfűszeggel és gyömbérrel, majd óvatosan keverjük hozzá a mézestojásos keverékhez.
Az í kapott tésztát takarjuk le, és hagyjuk pihenni legalább 1 órán keresztül a hűtőben. Ez alatt az idő alatt a tészta összeér, és könnyebb lesz vele dolgozni.
Ha készen áll a tészta, nyújtsuk ki kb. 5-7 mm vastagra, majd a házikó sablonjainkat vágjuk ki belőle.
A kiszaggatott alakzatokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
A kész alkatrészeket hagyjuk teljesen kihűlni, majd a cukrászhab segítségével ragasszuk össze őket.