Puha karácsonyi mézeskalács: 7 kipróbált és bevált tipp az elkészítésükhöz
2023. 12. 01.
3 perc olvasás
Forrás: m.kucova from canva
A karácsonyi mézeskalács a karácsony elválaszthatatlan szimbóluma, ezért különleges helyet foglal el az ünnepi asztalon. Mit tegyünk, hogy a mézeskalács sütés után puha maradjon, és hogyan tároljuk megfelelően? Íme 7 tipp, hogy karácsony estéjéig puha maradjon.
Bevált recept
Mézeskalács sütésénél az alapszabály az, hogy jó és bevált receptet válasszunk. Az alábbiakban kiválasztottunk néhány ízletes receptet puha mézeskalácshoz.
Puha mézeskalács
A mézeskalács finom és nagyon mutatós, nem csak ajándéknak tökéletes, dekorációs elemként is funkcionálhat.
Mézeskalács recept
Verhetetlen karácsonyi klasszikus! Akár a fenyőfát szeretnénk díszíteni vele, akár az ünnepi asztalra szánjuk édességként, ez a recept garantáltan segít a tökéletes mézeskalács megalkotásában.
Mézeskalács házikó
Minden karácsony alkalmával elkészítem ezt a mézeskalács házikót a gyerekekkel. Nagyon szeretik a közös sütögetést, és persze az eredményt is lelkesen díszítik. Minden évben készítünk egyet, és minden alkalommal megállapítom, hogy éppúgy élvezem a folyamatot, mint a végeredményt.
Karácsonyi mézeskalács
Fogadjátok szeretettel ezt a bevált karácsonyi mézeskalács receptet, amit éveken át használunk a családban. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szereti a mézes ízeket és a karácsonyi hangulatot.
A mézeskalács tészta nyújtása
A tészta ideális vastagsága 3-5 mm legyen. A túl vékony tészta gyorsan megkeményedhet, és rosszabb esetben gyorsabban megéghet.
Olvassa el is
Hogyan dekoráljuk? Mézeskalács díszítési ötletek
Mézeskalácsházakat fogsz díszíteni karácsonyra? Inspirálódjon a legszebb motívumok, minták és technikák gyűjteményéből a karácsonyi mézeskalácsok cukormázzal való díszítéséhez.
Figyeljen a liszt mennyiségére
A tészta sodrásakor figyeljünk a liszt mennyiségére - minél több lisztet adunk hozzá, annál valószínűbb, hogy a mézeskalács kemény lesz sütéskor. Ha aggódik, két fólia között is kinyújthatja a tésztát.
Óvakodjon a mézeskalács túlsütésétől
A mézeskalácsot csak rövid ideig, 180 fokon szabad sütni. Sütés közben megpuhulnak és megnő a térfogatuk. Ha a mézeskalács megfelelően megsült, teljesen átsült, és vágáskor könnyen kivehető a formából.
Mézeskalács figurák
A mézeskalács figurák roppant kreatív, látványos és természetesen finom sütik, melyekkel az ünnepi hangulatot könnyedén varázsolhatjuk a házunkba. Az én gyerekeim mindig nagy lelkesedéssel vesznek részt a készítésükben. A figurák formáját és díszítését persze a fantáziánkra bízom!
Mézeskalács fűszerkeverék házilag
A mézeskalács-fűszerkeverék házilag történő elkészítése a karácsonyi sütögetés egyik szerves része. A házi keverés nyújtotta aroma és frissesség felülmúlhatatlan.
Vesd be a befőttesüveget
Tárolja a mézeskalácsot tiszta kartondobozban, üvegedényben vagy konzervdobozban, hűvös, száraz helyen. A megkeményedett mézeskalácsokhoz használjon zacskót, amely több napig eltartható.
Tedd az almát a dobozba
Ezzel az ügyes trükkel könnyen megakadályozhatod, hogy a mézeskalács tészta megkeményedjen. Csak tegyél a dobozba egy felszeletelt almát, egy túlérett banánt vagy egy szelet friss kenyeret. Így a tészta nedves marad, a mézeskalács pedig szép puha.
Az utolsó lehetőség
Ha a mézeskalács a sütés után megkeményedett, megpróbálkozhatsz egy utolsó lehetőséggel. Tegye őket a sütőbe egy rácsra egy sütőlemez fölé forró vízzel. Tíz perc múlva nyissa ki a sütőt, vegye ki a mézeskalácsokat, és hagyja megszáradni őket.