Forrás: canva
Mézeskalács fűszerkeverék házilag
A mézeskalács-fűszerkeverék házilag történő elkészítése a karácsonyi sütögetés egyik szerves része. A házi keverés nyújtotta aroma és frissesség felülmúlhatatlan.
Hozzávalók
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1⁄2 teáskanál őrölt szegfűbors
- 1⁄2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1⁄4 teáskanál őrölt cardamom (opcionális)
Eljárás
Az elkészítés roppant egyszerű, hiszen csak össze kell keverni a hozzávalókat. Ajánlott mindig friss alapanyagokat használnunk.
Az őrölt fahéj adja a mézeskalács fűszer alapját, ezért ebből szoktam a legtöbbet tenni a keverékbe.
A gyömbér a pikáns ízért felelős. Ha éppen karácsonyra készülünk, akkor érdemes friss gyömbért is felhasználnunk, hogy kicsit karcosabb legyen a végeredmény.
A szegfűbors és szegfűszeg adja a mézeskalács klasszikus ünnepi ízét. Ha viszont valaki nem szereti ezeket az ízeket, érdemes csökkenteni mennyiségüket, mert erősek lehetnek.
Végül a cardamom opcionális hozzávaló, ami a keveréket egyedivé teszi. Annak ellenére, hogy ez a fűszer nem szokásos a mézeskalács-fűszerek között, az enyhe fűszeres-citromos íze képes különlegessé tenni a végső süteményt.