Forrás: Pixabay: JillWellington
Mézeskalács rögtön puha
Minden évben, a karácsonyi sütögetés jegyében, belefogok a mézeskalács elkészítésébe, és már olyan szinten megtanultam az elkészítését, hogy egyszerűen csak élvezet készíteni ezt a finomságot.
Hozzávalók
- 350 g liszt
- 150 g cukor
- 100 g méz
- 2 tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 narancs reszelt héja
Eljárás
Először tegyük a cukrot és a mézet egy edénybe, és melegítsük kis lángon, míg a cukor teljesen elolvad. Ne használjunk túl magas hőt, mert a méz könnyen megég!
Amíg a cukor-méz keverék hűl, egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket. Roppant fontos, hogy a szódabikarbónát mindig keverjük el a liszttel, így garantáltan mindenhol egyenletes lesz a tészta.
Adjuk hozzá a lehűlt cukros-mézes keveréket, a tojásokat és a narancs reszelt héját. Kezdjük el a tészta összegyúrását. Nem szabad kapkodni, mindig óvatosan dolgozzunk, hogy levegős, könnyed legyen a tészta.
Ha kész a tészta, tegyük a hűtőbe kb. 15-20 percre, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Ezalatt nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagságúra, majd szaggassuk ki a mézeskalács formákat.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, ügyelve arra, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, mert a sütés során nőni fognak.
8-10 perc sütés elég szokott lenni, de vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor beszáradhat a mézeskalács! Amikor a szélei kezdenek megpirulni, már ki is vehetjük a sütőből.