:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/IW2IpPnYG09wFzzBxlbH/04a6570834034340972683033f0f8f.jpeg)
Forrás: Freepik
Nagymama gazdag sötét gyümölcsös tortája
Nagymamám sötét gyümölcsös tortája a gyümölcsök és fűszerek egyvelege, amelyek a sütés során egyetlen finom süteménnyé állnak össze.
Hozzávalók
- 1 lb Vegyes aszalt gyümölcsökből (füge, áfonya, sárgabarack, alma)
- 1 csésze Sötét rummal
- 1 csésze Barna cukor
- 11⁄2 csészék Sótlan vaj
- 2 csészék Teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1⁄2 teáskanál őrölt szegfűbors
- 1⁄2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 4 Nagy tojások
- 1⁄4 csésze melasz
- 1⁄2 csésze Apróra vágott mandula
- 1⁄2 csésze Apróra vágott pekándió
- 2 csészék Mazsola
- Egy narancs reszelt héja
- Egy citrom reszelt héja
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy az aszalt gyümölcsöket egy éjszakán át rumban áztatjuk. A gyümölcsök nem csak átjárják a rumot, de puhák és lédúsak is lesznek, ami hihetetlenül nedvessé teszi a süteményt.
Melegítse elő a sütőt 160 °C-ra. Készítsünk elő egy 9 hüvelykes kerek tortaformát úgy, hogy kizsírozzuk és kibéleljük sütőpapírral. Nagyon fontos, hogy így készítsük elő a tepsit, mert így biztosíthatjuk, hogy a sütemény nem ragad le és nem törik szét, amikor megpróbáljuk kivenni.
Egy nagy tálban keverjük össze a barna cukrot és a vajat, amíg könnyű és habos nem lesz. Ez a lépés elengedhetetlen a jól megkelt és puha süteményhez.
Fokozatosan, egyesével adjuk hozzá a tojásokat a keverékhez, ügyelve arra, hogy minden egyes tojás teljesen beépüljön, mielőtt hozzáadnánk a következőt.
Egy külön tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket. Óvatosan keverjük a nedves keverékhez.
Adja a melaszt, a beáztatott gyümölcsöket, a diót, a mazsolát és a citrusfélék héját a tésztához. Jól keverjük össze, hogy minden szelet bőségesen részesüljön ezekből az ízekből.
Öntse a tésztát az előkészített formába, és simítsa el a tetejét egy spatulával. Süssük kb. 2 órán át, vagy amíg a közepébe szúrt nyárs tiszta nem lesz.
Hagyja a tortát teljesen kihűlni, mielőtt felszeletelné. Ezt a lépést sokan elfelejthetik, pedig nagyon fontos - ha forró süteményt vágunk bele, az összeomolhat.