Nagymama szilvás lepénye
Szilvás lepény nagymama módra, a hagyományos recept szerint. Csodálatos ízű, puha tészta, átitatva friss, édes szilvával. Tökéletes desszert bármilyen alkalomra, de különösen ajánlott hűvös őszi napokon.
Hozzávalók
- 500 g szilva
- 200 g liszt
- 100 g cukor
- 100 g vaj
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 ks tojás
- 2 evőkanál tej
- 1 mokka kanál sütőpor
- csipet só
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- porcukor a tetejére
Eljárás
A nagyon érett szilvát megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk.
A sóval, sütőporral és a cukorral elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy jól nyújtható tészta legyen belőle.
A tésztát kinyújtjuk, majd beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
A tészta tetejét megszórjuk zsemlemorzsával (hogy ne ázzon át a tészta a szilvától), majd elrendezzük rajta a szilvát. A szilvás tetejét megszórjuk a vaníliás cukorral.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180 fokon) sütjük körülbelül 35-40 percig, amíg a tészta széle aranybarna lesz.
Amikor kivettük a sütőből, megszórjuk a tetejét porcukorral. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.