HIRDETŐ

Nagymama szilvásgombóca

Ez a nagymamáink által szeretettel elkészített, hagyományos szilvás gombóc receptje, amelyet talán mindenki ismer.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4
  • 800 g burgonya Hozzáadott
  • 250 g finomliszt Hozzáadott
  • 1 tojás Hozzáadott
  • csipet só Hozzáadott
  • 16 ks szilva Hozzáadott
  • 2 evőkanál cukor (a szilvákba) Hozzáadott
  • 120 g zsemlemorzsa Hozzáadott
  • 80 g vaj Hozzáadott
  • cukor és őrölt fahéj a tálaláshoz Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

90 perc.
1. Lépés

A burgonyát héjastól megfőzzük, majd ha kihűlt, meghámozzuk és átnyomjuk egy burgonyanyomón vagy villával összetörjük.

2. Lépés

A burgonyát a liszttel, tojással és sóval összegyúrjuk, majd rövid ideig pihentetjük.

3. Lépés

A szilvákat megmossuk, kicsumázzuk, majd mindegyikbe cukrot töltünk.

4. Lépés

A tésztából nagyjából teniszlabda nagyságú gombócokat formálunk, ebbe a közepébe behelyezzük a szilvát, majd jól becsomagoljuk, hogy sehol se látszódjon ki a gyümölcs.

5. Lépés

Forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük a gombócokat 10-15 percig, míg a tetejükre nem jönnek.

6. Lépés

Amíg a gombócok főnek, az olvasztott vajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat.

7. Lépés

Amint készen vannak a gombócok, leszűrjük őket, majd beleforgatjuk a pirított morzsába.

8. Lépés

Tálaláskor a gombócok tetejét még meghintjük cukorral és fahéjjal.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új