Nagymama szilvásgombóca
Ez a nagymamáink által szeretettel elkészített, hagyományos szilvás gombóc receptje, amelyet talán mindenki ismer.
Hozzávalók
- 800 g burgonya
- 250 g finomliszt
- 1 tojás
- csipet só
- 16 ks szilva
- 2 evőkanál cukor (a szilvákba)
- 120 g zsemlemorzsa
- 80 g vaj
- cukor és őrölt fahéj a tálaláshoz
Eljárás
A burgonyát héjastól megfőzzük, majd ha kihűlt, meghámozzuk és átnyomjuk egy burgonyanyomón vagy villával összetörjük.
A burgonyát a liszttel, tojással és sóval összegyúrjuk, majd rövid ideig pihentetjük.
A szilvákat megmossuk, kicsumázzuk, majd mindegyikbe cukrot töltünk.
A tésztából nagyjából teniszlabda nagyságú gombócokat formálunk, ebbe a közepébe behelyezzük a szilvát, majd jól becsomagoljuk, hogy sehol se látszódjon ki a gyümölcs.
Forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük a gombócokat 10-15 percig, míg a tetejükre nem jönnek.
Amíg a gombócok főnek, az olvasztott vajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat.
Amint készen vannak a gombócok, leszűrjük őket, majd beleforgatjuk a pirított morzsába.
Tálaláskor a gombócok tetejét még meghintjük cukorral és fahéjjal.