Nutellás babka
Illatos kelés tészta egy jó adag Nutellával / csokoládéval :)
Hozzávalók
- 125 ml tej
- 1⁄2 dice friss élesztő
- 300 g tönkölybúzaliszt
- 50 g barna cukor
- 1 tojás
- csipetnyi só
- 50 g vaj
- Nutella
- pisztácia
Eljárás
Először elkészítjük az élesztőt: a langyos (nem forró!) tejben feloldjuk az 1CL cukrot és az élesztőt, melegen tartjuk, amíg az élesztő aktiválódik (kb. 10 perc, amíg buborékok kezdenek képződni a felszínén).
Ezalatt összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót (beleteszem a konyhai robotgépbe, és ott keverem össze mindent, vagy dagasztófejjel a mixerben).
Amikor a kovászunk feljött, hozzáadjuk a liszthez és elkezdjük gyúrni. Fokozatosan adjuk hozzá a tojást és a megpuhult vajat (összesen kb. 10 percig gyúrjuk, amíg elálló, rugalmas tésztát kapunk, ami elválik a falaktól).
Ezt az elkészített tésztát hagyjuk 1 órán át keltetni meleg helyen. Ezután nyújtsuk ki, megkentjük Nutellával (vagy bármilyen csokoládé krémmel), feltekerjük, és hosszában felvágjuk, majd mint egy fonott kalácsot (2 részből) tekercseljük fel. A formázott tésztatésztát egy sütőpapírral bélelt kenyer formába helyezzük, a tetejét megszórhatjuk aprított pisztáciával, és hagyjuk további 1 órán át keltetni, amíg a kalács megnő a térfogatában.
170°C-on sütjük 30' (20' után szoktam alufóliával lefedni a nagymamát, hogy ne égjen meg).