Olasz pizza házilag
Hozzávalók
Gyakran
- 500 g sima liszt speciális
- 300 ml víz
- 5 gr élesztő
- 1 TK Só
- 1 TK cukor
- olívaolaj
Pizzára való alap
- 400 g paradicsompüré
- Só
- oregánó
- 1 gerezd fokhagyma
Eljárás
Készítsünk elő egy nagyobb tál és rakjunk bele lisztet. Töltsünk kb. deci langyos vizet a pohárba, tegyük bele az élesztőt, egy kanál cukrot és keverjük össze. Hagyjuk pihenni kb. 5 - 10 percig. Ezután öntse a tésztát a lisztes tálba, adjuk hozzá a vizet, a sót és az olívaolajat. Keverhetjük kézzel vagy konyhai géppel horgos feltéttel. Ha túl híg a tészta, adjunk hozzá még lisztet. A tészta gyönyörűen le kell válnia az oldalakról. Hagyjuk pihenni meleg helyen, lefedve kb. egy óra és fél.
Amikor a tésztánk megkelt, még formázzuk kézzel a lisztezett deszkán, és kezdjük felosztani nagyobb részekre, attól függően, milyen nagy pizzát akarunk. Görgessük kerek formára. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, és melegítsük elő benne a tepsit is, amit aztán kivesszünk és kibélelünk sütőpapírral, majd az előre formázott pizzakört áthelyezzük a sütőpapírra. Elkezdjük kenni a pizzatésztát alapanyaggal, és ízlés szerint helyezzük a hozzávalókat, amilyenekre vágyunk: sonka, gomba, olívabogyó, stb. Betesszük a sütőbe és sütjük kb. 10-15 percig, attól függően, hogy milyen a sütő.
Pizza alap: Egy serpenyőben készítsünk paradicsompürét, préseljünk bele egy gerezd fokhagymát, adjunk hozzá sót és egy csipet oregánót, majd főzzük kis lángon. Vegyük le a tűzről és kenjük a kissé kihűlt szószt a tésztára.