HIRDETŐ

Omlós Meggyes Pite

Az omlós meggyes pite egy tradicionális magyar sütemény, amelynek alapja egy ropogós tésztalap, amelyet sűrű meggybefőttel és piskóta morzsákkal töltünk meg. A süteményt megszórhatjuk porcukorral és vaníliás cukorral, majd hidegen vagy melegen tálaljuk.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
10
  • 250 g liszt Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott
  • 100 g hideg vaj Hozzáadott
  • 1 ks tojás Hozzáadott
  • 2 evőkanál tej Hozzáadott
  • 500 g meggy (befőtt vagy friss) Hozzáadott
  • 80 g cukor Hozzáadott
  • 1 citrom reszelt héja Hozzáadott
  • 1 evőkanál Keményítő Hozzáadott
  • 60 g piskótamorzsa Hozzáadott
  • Porcukor és vaníliás cukor a szóráshoz Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

90 perc.
1. Lépés

Először elkészítjük az omlós tésztát. Ehhez a lisztet, sót és hideg vajat morzsás állagúra dolgozzuk össze.

2. Lépés

Hozzáadjuk a tojást és a tejet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, egy kevés liszttel meghinthetjük a tésztát, hogy könnyebben formázható legyen.

3. Lépés

A tésztát folpackba csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.

4. Lépés

Közben elkészítjük a meggyes tölteléket. A meggyet lecsepegtetjük, majd egy lábasban összekeverjük a cukrot, citromhéjat és keményítőt.

5. Lépés

Hozzáadjuk a meggyet a lábasba, és közepes lángon főzzük, amíg a töltelék besűrűsödik. A lábast félretesszük, hogy a töltelék kihűljön.

6. Lépés

A piskótamorzsát külön tálban összekeverjük a porcukorral és vaníliás cukorral.

7. Lépés

A hűtött tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt kinyújtjuk és egy 24 cm-es piteformába helyezzük, majd kilégzésre készítünk.

8. Lépés

A pitealjra ráhalmozzuk a piskótamorzsa keveréket, majd egyenletesen elosztjuk rajta a meggyes tölteléket. A meggyre rászórjuk a maradék tésztát morzsák formájában.

9. Lépés

A pitét előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 percig sütjük, amíg a teteje aranyszínű lesz.

10. Lépés

A kész pitét porcukorral és vanük, majd hidegen vagy melegen tálaljuk.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új