Omlós Meggyes Pite
Az omlós meggyes pite egy tradicionális magyar sütemény, amelynek alapja egy ropogós tésztalap, amelyet sűrű meggybefőttel és piskóta morzsákkal töltünk meg. A süteményt megszórhatjuk porcukorral és vaníliás cukorral, majd hidegen vagy melegen tálaljuk.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 1 csipet só
- 100 g hideg vaj
- 1 ks tojás
- 2 evőkanál tej
- 500 g meggy (befőtt vagy friss)
- 80 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál Keményítő
- 60 g piskótamorzsa
- Porcukor és vaníliás cukor a szóráshoz
Eljárás
Először elkészítjük az omlós tésztát. Ehhez a lisztet, sót és hideg vajat morzsás állagúra dolgozzuk össze.
Hozzáadjuk a tojást és a tejet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, egy kevés liszttel meghinthetjük a tésztát, hogy könnyebben formázható legyen.
A tésztát folpackba csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a meggyes tölteléket. A meggyet lecsepegtetjük, majd egy lábasban összekeverjük a cukrot, citromhéjat és keményítőt.
Hozzáadjuk a meggyet a lábasba, és közepes lángon főzzük, amíg a töltelék besűrűsödik. A lábast félretesszük, hogy a töltelék kihűljön.
A piskótamorzsát külön tálban összekeverjük a porcukorral és vaníliás cukorral.
A hűtött tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt kinyújtjuk és egy 24 cm-es piteformába helyezzük, majd kilégzésre készítünk.
A pitealjra ráhalmozzuk a piskótamorzsa keveréket, majd egyenletesen elosztjuk rajta a meggyes tölteléket. A meggyre rászórjuk a maradék tésztát morzsák formájában.
A pitét előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 percig sütjük, amíg a teteje aranyszínű lesz.
A kész pitét porcukorral és vanük, majd hidegen vagy melegen tálaljuk.