Őrség zöld aranya torta
Egy időigényes és nem egyszerűen elkészíthető torta, ami azonban megéri a várakozást.
Hozzávalók
Tökmagos réteg
- 75 g tökmag
- 50 g cukor
- 18 g víz
- 25 g tökmagolaj
- 70 g fehér csokoládé
- 30 g ostya
Zselatinmassza és málnazselé
- 25 g Zselatin
- 125 g víz
- 200 g málna
- 30 g cukor
- 25 g zselatinmassza
Tökmagos piskóta
- 120 g tojás
- 128 g cukor
- 1 csipet só
- 48 g joghurt
- 72 g liszt
- 3 g szódabikarbóna
- 48 g darált mandula
- 58 g tökmagolaj
Fehér csokoládés mousse
- 680 g tejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 40 g zselatinmassza
- 220 g fehér csokoládé
Tökmagos glazing
- 25 g víz
- 50 g cukor
- 50 g méz
- 33 g salko
- 20 g zselatinmassza
- 50 g fehér csokoládé
- 32 g tökmagolaj
Eljárás
A tökmagot 180°C-on pirítsuk 12 percig, melyet legalább 3x mozgassunk át. Ezt aprítsuk össze.
A cukrot a vízzel főzzük fel, majd ha elérte a 108°C-ot, adjuk a tökmaghoz, és aprítsuk össze ismét. Majd adjuk hozzá a tökmagolajat, az olvasztott fehér csokoládét, és botmixerrel keverjük össze. Majd adjuk hozzá a hántolt ostyát, mely nálam apróra tört édes fagyitölcsér.
Ezt simítsuk a sütőlemez aljára, majd fagyasszuk ki. A vizet és a zselatint pedig olvasszuk össze.
A málnát kezdjük el főzni, majd adjuk hozzá a cukrot, és főzzük tovább. Forrás után 1-2 perccel botmixerrel turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a zselatinmasszát, és turmixoljuk össze ezzel is. Öntsük a sütőpapírral bélelt tortaformába, és fagyasszuk ki ezt is.
A tojást, a cukrot és a csipet sót tegyük robotgépbe, és kezdjük el habosítani. Adjuk hozzá a joghurtot. Majd keverjük hozzá a sütőporos lisztet, valamint a darált mandulát. Végül adjuk hozzá a tökmagolajat. Előmelegített sütőben, 160°C-on süssük 20-25 percig.
200 g tejszínt a vaníliás cukorral, valamint a zselatinmasszával kezdjük el melegíteni. Majd öntsük a fehér csokoládéra, és kavarjuk össze. Végül hűtsük langyosra.
A maradék 480 g tejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a fehér csokoládés krémmel. A piskótára öntsük rá a mousse 1/3-át, majd tegyük rá a kifagyasztott pralinét. Kenjük le ismét a krém 1/3-ával, és helyezzük rá a málnazselét. Végül vonjuk be a maradék krémmel, és tegyük minimum 2 órára hűtőbe.
A glazinghez a vizet, a cukrot, a mézet, valamint a sűrített tejet forraljuk fel. Majd öntsük a fehér csokoládéhoz, és keverjük el. Adjuk hozzá a zselatinmasszát és a tökmagolajat. Majd öntsük a torta tetejére és tegyük egy éjszakára hűtőbe.